- Titel: Is dit alles?
- Uitgever: Droomvallei
- ISBN10: 9789083184
- ISBN13: 9789083184111
- Prijs: €18,95
- Verschijningsdatum: oktober 2021
- Aantal pagina’s: 244
- Type: Borstkankerroman met autobiografische elementen
De achterflaptekst
Sandra Zegers en haar vriendin Tanja hebben alles wat ze altijd wensten: een man, twee kinderen en een leuke baan. Sandra schrijft boeken en Tanja heeft een eigen huisartsenpraktijk. Toch vraagt Sandra zich af: Is dit alles? Ze worstelt met haar gewicht, vindt haar echtgenoot Frank saai en opvoeden best lastig en als schrijfster verdient ze erg weinig.
Dan ontdekt ze een knobbel in haar borst en vraagt zich andere dingen af: Wat zal de dokter zeggen? Zou het onschuldig kunnen zijn? En, als ze de diagnose kanker krijgt: Hoe vertellen we het de kinderen? Hoe kom ik in vredesnaam het behandeltraject door? Dat Sandra’s kinderen nog klein zijn en ze een naaldenfobie heeft, maakt alles nog lastiger.
Tanja krijgt op haar werk te maken met tegenslag.
De beide vrouwen maken een turbulente tijd mee.
Is dit alles? is deels autobiografisch. Schrijfster Trenke Riksten-Unsworth heeft hiermee een open, eerlijk, realistisch en humoristisch verhaal neergezet over borstkanker en meer.
Recensies
Op de boekensite Hebban staan twee vijfsterrenrecensies, één van boekenblogger Kaartenvrouwtje en één van Marijo Bakker en drie viersterrenrecensies van Kirstin Rozema, Diane Kooistra en Dani van Doorn. Ook Dettie van de website Leestafel schreef een zeer positieve recensie. Enkele citaten: “prachtig indrukwekkend”; “Het onderwerp, borstkanker is heftig, toch voelt het verhaal niet zwaar.”; “Het boek pakt je vast en laat je niet los.”; “Sandra is een heel herkenbaar personage met haar emoties en onhandigheden en in het verhaal is genoeg ironie verwerkt om het een feelgoodsfeer te geven.”; “Het boek leest, ondanks het onderwerp, inderdaad als een roman zelfs een feelgoodroman”; “De delen waarin haar kinderen een rol spelen zijn echt ontroerend en mooi beschreven”; “Rauw, eerlijk en met mooie zinnen deelt Trenke Riksten–Unsworth de ervaringen van de hoofdpersonen met de lezer”; “Het verhaal is goed neergezet”.
Ook op bol.com staan meerdere positieve reviews, waarin het boek onder meer “Een zeer leesbaar boek over een pittig onderwerp” wordt genoemd.
Biblion:
De auteur (1974) wilde haar eerste roman schrijven over een vrouw met borstkanker, omdat haar moeder dat heeft gehad. Ze deed een mammografie om te ervaren hoe dat was en bleek borstkanker te hebben. Het boek is daardoor zeer waarheidsgetrouw. Het ziekteproces, onderzoeken en emoties worden gedetailleerd beschreven. Toch wordt het nergens zwaar. De hoofdpersoon Sandra blijft positief, hoewel ze zeker realistisch is. De relatie met haar man Frank kabbelde wat, maar door deze periode lijken ze dichter naar elkaar toe te groeien. Hij steunt haar met alles wat in zijn macht ligt. De wijze waarop ze haar zoontje Jasper en dochter Sanne bij haar ziekte betrekt zonder hen teveel te belasten, wordt uitgebreid beschreven. Ook reacties van anderen komen aan de orde. Vriendin Tanja leeft mee en laat van zich horen, vriendin Inge vindt het moeilijk hoe te reageren en doet daarom niets.
Boekpresentatie
Deze vond op zaterdag 2 oktober plaats in de bibliotheek in Vinkhuizen, in Groningen. Eerst nam Esther van der Ham van Droomvallei Uitgeverij het woord. Daarna vertelde ik een verhaal over het ontstaan en de achtergrond van het boek. Het was een fijne bijeenkomst. Hieronder enkele foto’s.