Kermisdief

KermisdiefNieuw
Titel: Kermisdief
Uitgever: Eigenzinnig
Illustraties: Jeroen Okkerse
ISBN10: 949177719X
ISBN13: 9789491777196
Prijs: € 8,95
Verschijningsdatum: juni 2014
Aantal pagina’s: 43 (rijk geïllustreerd met zwartwit tekeningen)

Een spannend verhaal op AVI E5 niveau. Het is zo geschreven dat kinderen die nog niet in groep vijf zitten maar wel al op AVI E5 niveau lezen het ook al leuk kunnen vinden, zonder dat het té spannend is. Ook kinderen die wat minder snel op AVI E5 niveau lezen kunnen dit verhaal lezen. Het verhaaltje is niet al te lang en is in een groot letterpuntstype gedrukt, met heel veel tekeningen erbij.

De achterflaptekst
Bart en Joost gaan naar de kermis in Groningen. Joost heeft walkietalkies bij zich, maar die vindt Bart voor kleine kinderen. Als Bart in de “Booster” zit, valt zijn portemonnee naar beneden. Een jongen met een rode pet pakt hem op, maar stopt hem in zijn zak! De walkietalkies van Joost  blijken toch goed van pas te komen. Ook hebben Bart en Joost het geluk dat er een toerist op de Grote Markt loopt, van wie ze een verrekijker kunnen lenen. De jongen met de pet blijkt een echte dief te zijn. Kunnen Bart en Joost hem stoppen?

Een prachtige tekening uit het boek met het Stadhuis van Groningen op de achtergrond:

Kermisdief Bart kijkt uit reuzenrad

Recensies
Biblion:
Spannend avontuur over Bart en Joost die samen naar de kermis gaan. Bart gaat in De Booster en laat zijn portemonnee vallen. Een dief maakt daar handig gebruik van. Bart gaat nu in het reuzenrad met een verrekijker op zoek naar de dief. Zijn vriend Joost krijgt aanwijzingen en schakelt de politie in. Op het politiebureau vertellen ze hoe alles gegaan is en zijn ze de helden. Goed en spannend en met vaart geschreven verhaal. Het taalgebruik is eenvoudig, AVI-E5. Vanwege de royale bladspiegel, het grote lettertype en de grote hoeveelheid eenvoudige potloodillustraties ook zeer geschikt voor oudere kinderen met leesproblemen. Het omslag ziet er spannend en aantrekkelijk uit. Het boek is sober uitgevoerd en had ook wat dikker mogen zijn voor de meeste kinderen, bv. door meerdere avonturen/verhalen op te nemen. Vanaf ca. 9 jaar.

Op de sites van Leestafel en Boekenmening staan ook mooie recensies.

Kermisdief is niet alleen als gewoon boek bij de bibliotheken te leen, maar is er ook als luisterboek en in een brailleversie.